Рецензія на фільм «Курськ»

Режисер Томас Вінтерберг створив чимало цікавих фільмів, але сьогодні, не зраджуючи традиції, ми поговоримо про історичний фільм «Курськ». На екранах фільм з’явився не так давно у 2018 році. Це гучна історія однієї з найгучніших і загадкових морських катастроф. Йтиметься про загибель підводного човна під назвою «Курськ». Трагедія трапилася ще в 2000 році, але своєї актуальності вона зовсім не втратила.

Молодому поколінню дуже важливо знати про історію людства, а значить і про цю катастрофу потрібно розповісти. Ясна річ, що фільми нам не показують все, що було і що супроводжувало цю катастрофу. Проте творці фільмів намагаються показати все більш реально і зовсім не нафантазовано. У цьому фільмі кожна особистість описується по-різному. У всіх своя доля і призначення. Дивлячись цей фільм, пам’ятайте про те, що він знятий на основі реальних подій.

Що ж нам розповість сюжет фільму і з чого ж вся ця катастрофа і почнеться? Починається все досить добре. Як зазвичай, у всіх таких ситуаціях, екіпаж підводного човна готується до відплиття і разом з тим дивиться музичний концерт по телевізору. Не дивлячись на все приємне і хороше, потрібно все ж стежити за показниками температури в торпеді. Ось згадайте ситуацію з Титаніком. Там теж все починалося дуже добре і також, як і в цьому фільмі, всі радісно проводжали відпливаючих. Чи  буде такий сюжет і тут або ж буде щось більш жорстке? Цікаво дізнатися, тоді залишайся з нами або ж дивись цей фільм повністю.

Все було б непогано і далі проходило на позитивній ноті, але ось раптом на нараді почнуть говорити про те, що є витік пероксиду водню на одній із торпед. Що ж робити? Повертатися немає можливості, та й завдання потрібно виконати, але і якщо ситуація з витоком пероксиду водню посилиться, то світлого майбутнього для екіпажу вже не передбачається. Бортовий механік навіть запропонує випустити небезпечну торпеду, але з командирів екіпажу на це ніхто не погодиться. Ніхто не захоче його чути і слухати. У результаті підводний човен опиниться на дні моря.

Якщо у вас добре розвинена фантазія, то навіть читаючи цей огляд, ви почнете малювати всі моторошні картинки. Команда підводного човна «Курськ» виявиться у дуже непростій ситуації, і не знатиме, що робити далі. Так, я впевнена, що багато хто б давним-давно вже паніку розвів, але це не про наш екіпаж. Після ще одного сильного вибуху командир Аверін бере на себе повне командування та, можна сказати, що прощається зі своїм кращим другом.

А все тому, що його кращий друг і взагалі людина із великої літери ціною власного життя ізолює відсік з тими торпедами, які залишилися. Так, уявіть собі не всі люди егоїсти і не всі думають в таких ситуаціях тільки про своє життя. Хтось є більш сміливим і хоробрим та не боїться пожертвувати собою. У підсумку вмирає, але разом з тим залишається жити в цьому світі, адже спогади про людину нікуди не діваються. А тим більше про людину-героя. Чи ви думаєте інакше?

Як би екіпаж не боровся із  ситуацією, яка трапилася і як би не боровся за життя, але кисню не вистачає, та й самі моряки починають замерзати. І ось на цьому моменті командир Аверін і вирішує написати прощального листа своїй дружині. Скільки ж болю в очах цих людей, які вирішили в останній раз повечеряти разом тим, що залишилося з припасів, і вже попрощатися подумки зі своїми близькими і рідними. Кожен вже готується до смерті, але чи забере вона, пані Смерть, всіх моряків або ж когось пощадить? Чи знадобиться той прощальний лист Аверіна або ж розвіється разом із вітром, як думаєте?

Рецензія на фільм «Курськ»